Hondentondeuse

Niet alle honden hebben een vacht die getrimd hoeft te worden. Heeft jouw hond dat wel dan kun je ervoor kiezen om je viervoeter me te nemen naar de trimsalon, maar je kunt het ook zelf doen. Het is in principe mogelijk om alle honden te trimmen, ze hoeven niet perse langharig te zijn, ook een kortharig model kan geknipt worden. Niet iedereen vindt het nodig om zijn of haar hond te laten trimmen of knippen. Sommige mensen vinden het zelfs zonde van de vacht maar daarover zijn de meningen verdeeld. Sommige honden krijgen een te lange vacht waarin te veel klitten komen zitten als je deze niet goed bijhoudt. Dat is niet goed voor de hond en de vacht kan gaan vervilten. Het is zaak dat je de vacht van je hond wel goed bijhoudt, omdat deze er anders niet alleen onverzorgd uit komt te zien maar het ook niet gezond voor het beestje is. Je hond kan van allerlei vuil meenemen in zijn vacht waarin allerlei beestjes zich kunnen gaan nestelen. Als de vacht van een hond niet goed bijgehouden is, dan is er soms geen andere oplossing dan de klitten eruit knippen met een schaar. Dit levert niet alleen een lelijk uitziende hond op, maar het duurt ook weer geruime tijd voordat de vacht weer netjes aangegroeid is.

Zelf trimmen
Als je besluit om zelf je hond te gaan trimmen, is het verstandig om eerst eens naar een trimsalon te gaan. Zij kunnen je uitleggen wat je allemaal nodig hebt, maar ook laten zien hoe je je hond dient te knippen. En alleen een schaar is zeker niet voldoende. Zeker voor een langharig exemplaar is een tondeuse voor honden een must. Deze tondeuses zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en prijsklassen. Als de messen bot geworden zijn, hoef je niet altijd meteen een nieuw apparaat aan te schaffen. Je kunt voor de meeste modellen ook losse bladen bestellen. Denk er ook aan om de tondeuse na gebruik goed schoon te maken. Je kunt na het schoonmaken de tondeuse ook voorzien van een laagje olie, dan blijven de messen goed scherp en netjes.

Manieren om de vacht te onderhouden
Er zijn verschillende manieren om de vacht van je hond te onderhouden. Je kunt je hond knippen of scheren. Met een tondeuse gaat het sneller en eenvoudiger dan met een schaar. Een poedel, met zijn netjes getrimde pootjes, staart en lijf, zal voor de meeste mensen het ultieme voorbeeld zijn van een hond die geschoren is. Een andere methode is effileren. Hierbij zorg je ervoor dat de dikke vacht van je hond wordt geknipt met behulp van een uitdunschaar. Je zorgt er zo voor dat de totale vacht van je hond minder dik wordt, zodat de hond hier geen last meer van heeft. Nog een methode die toegepast kan worden is plukken of ontwollen. In het eerste geval pluk je met je handen de losse bovenlaag van de vacht van je hond af, terwijl je in het tweede geval datzelfde met de onderlaag doet. Welke methode het beste is voor jouw hond hangt af van het type vacht dat je viervoeter heeft en wat voor ras het is. Vergeet niet je hond met regelmaat te borstelen en te wassen, dat is ook goed voor de vacht.