Granaatappelpitjes: het beste van moeder natuur

Waarschijnlijk heb je wel eens granaatappelpitjes gegeten en ben je dus bekend met de heerlijke smaak. Zo niet, dan wordt het echt tijd om het eens te proberen. Ze smaken niet alleen enorm lekker, maar zijn ook nog eens super gezond voor je. In dit artikel gaan we dieper in op de granaatappel en de bijbehorende pitjes. Wil je meer weten over deze fruitsoort? Wacht niet langer en lees snel verder. 

Wat zijn granaatappelpitjes?

De granaatappel wordt ook wel Chinese appel genoemd. Best gek, aangezien het oorspronkelijk uit Iran komt. Het meest bijzondere van deze fruitsoort is de binnenkant. Hier kun je namelijk ontzettend veel granaatappelpitjes vinden die dichtbij elkaar liggen in de vruchtzakken. Deze zakken zijn gevuld met een soort gelei die de zaadjes zo zoet en sappig laat smaken. In tegenstelling tot veel andere zaden en pitjes zijn ze dus enorm sappig en niet droog. Ook hebben ze een lichtzure smaak. Hierdoor heb je een ultieme smaakbeleving. Het is dus duidelijk dat dit het lekkerste gedeelte is van de granaatappel. 

Je kunt ze in hun oorspronkelijke vorm eten of als sap drinken. Als je er sap van wil maken, moet je wel echt opletten! De sap is namelijk zeer intens van kleur en kan dus ook vlekken veroorzaken. Gebruik dus echt een schort. 

Waarom zijn granaatappelpitjes gezond?

Het is een superfood en bevat dus enorm veel voordelen voor je gezondheid. Hieronder geven we slechts een paar voorbeelden. Let op: het gaat dus om de pitjes. 

1. Granaatappelpitjes werken ontstekingsremmend

Ze bevatten ontzettend veel antioxidanten die ervoor zorgen dat ontstekingen geremd worden. En dit is erg goed voor je! Veel ziektes worden namelijk veroorzaakt door chronische ontstekingen. Zo kan het bijvoorbeeld ontstekingen in je maag en darmen verminderen. 

2. Granaatappelpitjes bevorderen de gezondheid van je hart

Ook hier spelen de antioxidanten in de granaatappelpitjes een belangrijke rol. Ze voorkomen namelijk schade aan je aderen door vrije radicalen tegen te gaan. Hoe werkt dat dan? Deze antioxidanten houden de binnenkant van je aderen glad. Daardoor kan je bloed er goed doorheen blijven stromen. Ook concluderen onderzoekers dat het helpt bij de vermindering van je cholesterol. Het voorkomt namelijk dat er afzettingen in je aderen ontstaan. Dit is wederom goed voor je hart. 

3. De aanwezigheid van punisch zuur en punicalagin

Punisch zuur is het zuur uit de olie van de granaatappelpitjes en zorgt voor een verlaging van je bloeddruk. Dit gezonde vetzuur vermindert de kans op diabetes, hartaandoeningen en kanker. Nogal belangrijk dus. Dat niet alleen: punicalagin is een antioxidant die beschadigde cellen in je lichaam opruimt. Dit is goed voor de bestrijding van schadelijke bacteriën en ontstekingen. 

4. De aanwezigheid van vitamine C

Vitamine C bevordert je immuunsysteem, omdat het zorgt voor de aanmaak van antilichamen. En laat er nou net veel vitamine C in granaatappelpitjes zitten! Ze zorgen er dus voor dat je minder snel ziek wordt. En gebeurt dit toch wel een keer? Dan komen ze nog steeds van pas! De vitamine C vermindert namelijk de ernst en duur van je klachten. Voedingsadvies op maat nodig? De experts van Gezond Eten helpen je verder.