Wat komt er kijken bij een scheiding?

Scheiden is geen pretje. Het is namelijk een emotioneel proces met verschillende fases. Het is niet zo dat je na het scheiden zelf van alles af bent. Je loopt namelijk een heel emotioneel proces door voordat je ervan genezen bent. Maar wat houdt dat nou allemaal in?

Het scheiden

Als eerste begin je met het juridische proces van het scheiden. Het is verstandig om daarbij gebruik te maken van een scheidingsadviseur of mediator. Door daarvan gebruik te maken is het proces goedkoper en sneller. Er worden dan afspraken tussen de twee partijen gemaakt. Vervolgens moeten ook de inboedel en rekeningen worden verdeeld. En worden er voortgangsgesprekken gehouden over de gang van zaken. Als alles eenmaal op papier is gezet dan kan de scheiding worden ingediend. Na een paar maanden is de scheiding dan officieel.

Emotioneel proces

Maat natuurlijk is niet alles na een paar maanden afgelopen. Daarna begint het emotionele proces. Het is de bedoeling dat je dan je scheiding gaat verwerken. Je kan in therapie gaan of het zelf gaan verwerken. Je komt in verschillende fases, waar je zelf steeds moet verder gaan. Natuurlijk wordt het eerst ontkent. Daarna komt de boosheid en misschien toch een depressie. Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat je het gewoon accepteert en verder gaat met het leven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Kinderen

Meestal zijn er ook kinderen bij een scheiding betrokken. Mochten de kinderen minderjarig zijn dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar voordat je dat gaat doen moet je het eerst de kinderen vertellen. Natuurlijk moet je dat wel met een reden doen en dan vervolgens kiezen wanneer je het wilt gaan vertellen. Daarna moet het ouderschapsplan worden opgesteld. Daarin staan afspraken over de opvoeding en zorg, de omgang en de eventuele alimentatie. Het plan geeft duidelijkheid en rust. Voorkom dus dat het een vechtscheiding wordt en denk aan de kinderen.

Verdere tips 

Natuurlijk zal de scheiding nooit helemaal verwerkt worden. Geef jezelf daarom genoeg tijd en ruimte om het te verwerken. Zo ga je je leven opnieuw opbouwen en organiseren. Als je er zelf even niet uitkomt, praat dan met anderen. Zorg ervoor dat je je emoties altijd uit. Opgekropte emoties zorgen vaak voor een depressie. Zo kan je je scheiding beetje bij beetje gaan verwerken.